Whisky (z gaelickiego: uisge beatha - woda życia; w pisowni irlandzkiej i amerykańskiej Whiskey) – napój alkoholowy powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych (głównie dębowych) beczkach. Jest kojarzony najczęściej ze Szkocją, produkowany również w Irlandii, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i innych krajach.
Jack Daniel's – amerykańska Tennessee whiskey produkowana od 1866 roku. Filtrowanie przez ponad 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego przez okres około 10 dni nadaje jej charakterystyczny łagodny smak, który sprawia, że Jack Daniel's jest typowym przedstawicielem swego gatunku.
Wynaleziony został przez Jaspera Newtona "Jacka" Daniela w destylarni w małej miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee w USA. Firma zarejestrowana przez niego jest pierwszą i najstarszą oficjalnie zarejestrowaną destylarnią w Stanach Zjednoczonych.
W Polsce
dostępne są trzy rodzaje tej whiskey: Jack Daniel's Old No. 7,
Gentleman Jack Daniel's, Jack Daniel's Single Barrel. Występują również
wersje niedostępne w Polsce, jest to między innymi Jack Daniel`s Green
Label, który jest pozycjonowany niżej niż No. 7. W odróżnieniu od tak
zwanej "czarnej etykiety" beczki leżakują na dolnych partiach magazynu,
gdzie różnice temperatur są mniejsze dla poszczególnych pór roku.
Whiskey rozlewana jest w charakterystyczne kwadratowe butelki z czarną etykietką
najczęściej o pojemności 0.5 l, 0.7 l lub 1 l (rzadziej spotykane są
również 0.05 l, 0.75 l, 1.75 l i 3 l). Kształt butelki zbliżony do
prostopadłościanu z szyjką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz