Nalewki – alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół (bądź mieszaniny składników), zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem. Mogą być słodzone syropem.
Nalewki podaje się w małych kieliszkach (50 ml), do pikantnych
przekąsek; zgodnie ze staropolską tradycją do mięs podaje się nalewki
półwytrawne i półsłodkie. Spotykane często w sklepach napoje o nazwie nalewka
tak naprawdę z prawdziwymi nalewkami wspólną mają jedynie nazwę. Proces
ich wytwarzania ma niewiele wspólnego z tradycyjnym przyrządzaniem tego
trunku - przemysłowo miesza się różne esencje. Obecnie mówi się o
zastrzeżeniu nazwy nalewka dla tradycyjnych trunków, podobnie jak stało się z nazwą szampan we Francji.
Co roku, 5 maja (a w 2007 4 maja) w Jakubowicach oraz 15 września w Kazimierzu Dolnym odbywa się Ogólnopolski Turniej Nalewek Kresowych (organizowany przez Kresową Akademię Smaku). Pomysłodawcą turnieju jest Waldemar Sulisz z Lublina, prezes Kresowej Akademii Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz