Likier

Likier (fr. liqueur) – wysokoprocentowy napój alkoholowy o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym. Pokrewnymi napojami są nalewki.

  • Advocaat - likier jajeczny
  • Amaretto - likier migdałowy
  • Amarula - likier owocowy z owoców Amaruli
  • Baileys - likier na bazie irish whiskey i śmietanki
  • Becherovka - likier ziołowy
  • Benedyktynka - likier ziołowy
  • Blue Curaçao - kolor niebieski, smak pomarańczowy
  • Canari - likier śmietankowy
  • Chartreuse - likier ziołowy
  • Cointreau - likier pomarańczowy
  • Creme de cassis - likier z czarnej porzeczki
  • Curaçao - likier pomarańczowy
  • Frangelico - likier z orzechowy
  • Galliano - likier ziołowy
  • Goldwasser - likier z wiórkami 23 karatowego złota
  • Grand Marnier - likier pomarańczowy
  • Jägermeister - likier ziołowo-korzenny
  • Kahlua - likier kawowy
  • Krupnik - likier miodowy
  • Limoncello - likier cytrynowy, kolor żółty
  • Malibu - likier z rumu i mleka kokosowego
  • Manzanita - likier jabłkowy
  • Marasquino - likier wiśniowy
  • Nocino - likier orzechowy
  • Passoa - likier z marakui i owoców egzotycznych
  • Pepermint - likier miętowy, kolor zielony
  • Pisang Ambon - likier bananowy
  • Prunelle - likier śliwkowy
  • Sabra - likier czekoladowo-pomarańczowy
  • Sambuca - likier anyżowy
  • Sheridans - likier na bazie irish whiskey i śmietanki, dwukolorowy
  • Triple sec - likier bezbarwny, smak pomarańczowy
  • Unicum - likier ziołowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz