Szampan (z franc. champagne, od vin de Champagne) – szczególny rodzaj wina musującego
(często też – mylnie – nazwą tą określa się ogół białych win
musujących), znany na całym świecie i potocznie kojarzony ze
świętowaniem i luksusem. Nazwę swą zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji.
Szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla.
Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu
dojrzewania wina w butelkach. Do butelek nalewa się młode, nie do końca
przefermentowane wino, a następnie przechowuje się lekko pochylone w
stronę korka butelki w piwnicach, w stałej temperaturze 3-5 °C.
W odróżnieniu od szampana, którego nazwa została zastrzeżona w 1911
r., inne francuskie wina musujące produkowane metodą szampańską nazywane
są "mousseux". Z kolei w Szampanii produkuje również wina o słabej
mocy, które noszą inne nazwy: czerwone (Bouzy), białe (Coteaux champenois) lub różowe (rosé des Riceys). Jednak w tej historycznej prowincji produkuje się głównie wina białe musujące ze szczepów winogron chardonnay, pinot noir i pinot meunier,
które nazywane są po prostu "szampanem", bez podawania szczegółów. Wina
te uchodzą za doskonałe i dlatego są stosunkowo drogie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz