Wino – napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu z winogron, która w tym przypadku jest nazywana procesem winifikacji. Proces ten jest bardzo skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina.
Istnieją setki odmian, smaków i rodzajów wina. Jego smak oraz bukiet
zapachowy zależy od rodzaju szczepów winogron, sposobu ich uprawy,
klimatu i ziemi, na której się je uprawia oraz od sposobu winifikacji.
Chociaż określenie wino przyjęło się w Polsce jako potoczna
nazwa wielu w podobny sposób pozyskiwanych napojów alkoholowych na bazie
owoców, to jednak na ogół dotyczy ono czystych produktów gronowych.
Wina z innych owoców, określa się mianem win owocowych
i mają one zwykle w samej nazwie wymienione owoce, z których zostały
wytworzone np. "wino jabłkowe". Wyróżnia się również wina do których
produkcji używa się owoców jedynie jako dodatku, bądź nie używa się ich
wcale. Są to m.in. miody pitne, wina kwiatowe i zbożowe.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o wino, to najbardziej smakuje mi czerwone, wytrawne. Przeważnie podaję je na specjalnych okazjach, w odpowiednim szkle. Ostatnio np. kupiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow zestaw nowych kieliszków przeznaczonych do serwowania wina czerwonego. To w czym podajemy trunek ma duże znaczenie. Dlatego też w domowej gablotce trzymam przygotowane kieliszki do win białych, czerwonych, a także musujących. Wszystkie zasadniczo się od siebie różnią.
OdpowiedzUsuńWłaśnie koło siebie mam fajny Sklep z alkoholami i są tam wina, których nigdzie indziej nie widziałem.
OdpowiedzUsuń