Skrobia może ulegać enzymatycznemu rozszczepieniu przez amylazę ślinową, pleśnie lub diastazy słodu (obecnie najczęściej stosowana metoda). Jednak rdzenne ludności niektórych obszarów, głównie Ameryki Południowej i Środkowej wciąż używają do tego celu śliny, często z powodu tradycji. Przykładami mogą być chicha wytwarzany z kukurydzy przez Indian z rejonu Andów i Ameryki Środkowej oraz masato (z manioku).
Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.
Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu czyli uwzględniając ciężar alkoholu ok. 5% objętości, ok. 4% wagowych dwutlenku węgla i 4% ekstraktu niesfermentowanego. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.
Perła – marka piwa produkowanego przez browar w Lublinie należący do firmy Perła – Browary Lubelskie (do września 2008 produkowane było także w browarze w Zwierzyńcu). Dostępne jest w butelkach zwrotnych, a także bezzwrotnych o pojemności 0,5 litra oraz w puszkach o takiej samej pojemności. Zawiera od 5 do 8% alkoholu.
Argus - piwo czeskie, zawiera ono od 5% do 5,7% alkoholu w zależności od rodzaju.
Dębowe Mocne – marka polskiego piwa produkowanego w Tyskich Browarach Książęcych oraz w Lech Browarach Wielkopolski, będących częścią koncernu Kompania Piwowarska SA. Jest to piwo jasne mocne dolnej fermentacji z gatunku lager o zawartości ekstraktu w brzeczce 14,5ºBlg o zawartości alkoholu 7%[1]. Dostępne jest w puszce i butelce o objętości 0,5 litra, oraz w butelce o objętości 0,66 litra.
Redds - marka piwa produkowana przez koncern Kompania Piwowarska. Dostępne w butelce 0,5 l, 0,3 l oraz w puszce 0,5 l i 0,33 l.
- Redd's Apple – o smaku jabłkowym. Zawartość ekstraktu: 14,5%, zawartość alkoholu: 4,5%.
- Redd's Red – o smaku malinowym o klarownym, lekko czerwonawym kolorze. Zawartość ekstraktu: 12,8%, zawartość alkoholu: 4,5%.
- Redd's Sun – o smaku cytrusowym. Zawartość ekstraktu: 11%, zawartość alkoholu: 4,5%.
- Redd's Cranberry – o smaku żurawinowym. Zawartość ekstraktu: 11%, zawartość alkoholu: 4,5%.
Carlsberg jest największą firmą piwowarską w Danii i jedną z największych na świecie. Swoje zakłady posiada w ponad 50 krajach zatrudniając łącznie około 43 tys. pracowników. Siedziba firmy znajduje się w Valby w Kopenhadze. Zawiera od 3.8% do 5% alkoholu
Heineken – holenderskie przedsiębiorstwo piwowarskie, założone w 1863 przez Gerarda Adriaana Heinekena w Amsterdamie. Spółka jest właścicielem ponad 130 browarów w ponad 65 państwach na całym świecie i zatrudnia około 64 000 pracowników.
Z roczną produkcją ponad 121,8 milionów hektolitrów, Heineken zajmuje 4. miejsce na liście największych przedsiębiorstw produkujących piwo na świecie, zaraz po InBev, SABMiller i Anheuser-Busch. Holenderskie browary Heinekena znajdują się w Zoeterwoude i 's-Hertogenbosch. Zawiera 5% alkoholu
Żubr – marka jasnego, pasteryzowanego piwa warzonego na bazie słodu jęczmiennego przez koncern Kompania Piwowarska SA. Zawiera 12,1% (wag) ekstraktu oraz 6,0% (obj.) alkoholu. Dostępny jest w butelkach o pojemności 0,5l i 0,66l oraz w puszkach 0,5l.
Specjal - marka piwa produkowanego przez Browar w Elblągu należący do Grupy Żywiec. Zawiera od 6 do 6,8 % alkoholu
Kaper – piwo jasne, dolnej fermentacji o 8,7% objętości alkoholu i 20% zawartości ekstraktu, warzone w browarze w Elblągu należącym do Grupy Żywiec.
Tyskie – marka polskiego piwa produkowanego w Tyskich Browarach Książęcych, będących częścią koncernu Kompania Piwowarska. Jego historia sięga 1629 roku, co czyni je jednym z najstarszych piw w Polsce. Zawiera od 5 do 5,6% alkoholu.
Tatra – marka piwa produkowana przez Browar Leżajsk i Browar Warka należące do Grupy Żywiec. Dostępne jest w butelkach 0,5 i 0,65 l, oraz puszce w 0,5 l. Zawiera od 5,8 % do 7 % alkoholu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz